Litt om hva ammende mødre trenger

Litt om hva ammende mødre trenger

Barselstiden og spebarnstiden er ofte en forvirrende og stressende tid for både mor og far. Lite søvn, slitne kropper og sterke følelser kan få selv den minste utfordringen til virke uoverkommelig. Å sette av tid og ikke minst ha energi nok, til å ta seg en dusj kan være vanskelig nok.

I samme periode skal mødre også komme inn i en god rytme for amming, noe om kan være en utfordring for mange. Prosessen begynner på sykehuset etter fødselen og fortsetter så lenge mor og barn klarer og ønsker. Enten du er en av dem som synes amming kommer lett eller du sliter med dette, har vi funnet noen gode råd for alle ammende mødre.

En god, støttende amme BH

Kroppen din forandrer seg under graviditet og det inkluderer brystene. De fleste kvinner vil oppleve at de må opp en bh størrelse, så det er viktig å få målt størrelsen. Du finner en målingstabell og oppskrift på hvordan du skal få korrekte mål flere steder.

BH’en skal sitte godt, og føles behagelig. Gode og brede stropper gir den nødvendige støtten som avlaster ryggen og brystene. Dette er viktig for både komfort og helse. En amme-BH kan åpnes foran, ofte ved at hver av koppene kan åpnes separat. Dermed slipper man å ta av seg BH når man ammer.

Barnet skal ha mat ofte, så en god amme-BH kombinert med en ammetopp kan gjøre det enkelt og diskré å amme når du er på farten.  Dette er viktig fordi mødre trenger å være sosial og finne på ting, samtidig som de må ha en god rytme på ammingen.

En brystpumpe

Noen ganger kan spebarnet slite litt med å få godt tak i brystet. Dette kan skje enten helt i starten eller når som helst i løpet av ammeperioden. Årsakene kan være mange, men en god brystpumpe kan være helt essensiell for å sikre at ikke man mister brystmelken når barnet ikke tar skikkelig tak.

Det kan også være lurt, hvis du har mye brystmelk, å pumpe litt etter at barnet er fornøyd. Dette vil sørge for en god, jevn produksjon av morsmelk og samtidig gi deg litt melk som du kan fryse. Ved å fryse melken, har du litt i reserve hvis du har behov for det. Det kan også være at du får barnevakt og får muligheten til å være ute med venner eller du skal reise bort. Da kan det være nødvendig å pumpe litt melk før du drar og kanskje mens du er borte.

Det finnes flere forskjellige brystpumpe modeller. Noen er elektriske og noen er manuelle. Dessverre finnes det ingen klar fasit på hvilken modell som passer best for deg. Kort sagt er de manuelle rimelige, men de krever at du bruker begge hendene. Har du et urolig barn, vil dette gjøre det litt vanskeligere å få til pumping. De aller fleste synes likefult det går greit, men skal man pumpe mye bør man vurdere en elektrisk modell. Denne vil sitte bedre på brystet og mange trenger ikke engang å bruke en hånd for å holde den fast.

Kremer og ammeinnlegg

Brystvorten vår er laget for at vi skal kunne amme, men de fleste vil oppleve at den blir sår en eller flere ganger. Heldigvis finnes det mange produkter som kan hjelpe. Brystkremmer er laget spesielt for å tilføre fuktighet og beskyttelse til brystvorten, samtidig som den er helt trygg for barnet å svelge.  Kremen blir liggende på huden din selv etter at huden virker tørr. Derfor må kremen være spesielt tilpasset ammende mødre.

Det finnes også forskjellige brystskjold du kan feste på brystet. De er laget av myk gummi, og de fleste spebarn lærer seg fort å få melk selv med dette skjoldet. Det kan også være en god løsning hvis barnet får tenner tidlig eller legger seg til en uvane med å gnage på brystet.

Det er også viktig å huske at våt hud er sårbar. Så du bør bruke gode ammeinnlegg som absorberer melk. Noen kvinner har lite problemer med at det renner melk, mens andre vil oppleve at det renner jevnt. Det er også mange som opplever at det renner mye melk fra det brystet som ikke barnet drikker av når de ammer.

Ammeinnlegg i bomull, som kastes etter bruk, er populære. De suger godt til seg væske og er tynne nok til at det ikke synes å godt. Er det kaldt ute eller du sliter litt med brystbetennelse eller lignende, anbefaler vi et ammeinnlegg i ull. Dette er vaskbart og kan være litt tykkere enn andre, men de kommer i mange varianter. Ull har mange fordeler, inkludert å hindre infeksjoner og holde brystets temperatur jevn. Brystinnlegget kan vaskes for hånd, noen kan også vaskes i en vaskemaskin på ullprogram. Skal du kjøpe et ammeinnlegg i ull, eller et vaskbart ammeinnlegg, husk å sørge for at den dekker store deler av brystet så du føler det er behagelig.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *