Gode råd for å amme så lenge som mulig

Gode råd for å amme så lenge som mulig

Vi ønsker alle å gi barnet vårt den beste starten på livet. Derfor er det viktig for mødre å få til en god struktur på ammingen. Noen mødre sliter med ammingen helt fra starten av, men det er også vanlig at mødre i perioder sliter med ammingen.

Det er anbefalt å amme frem til barnet er 4 måneder og gjerne helt frem til 1 år. I denne artikkelen skal vi gi deg gode råd for hvordan du kan amme lengst mulig.

Tips 1. Få nok hvile

Søvn er ikke noe en nybakt mor har for mye av. Mors kropp må hente seg inn etter fødselen, en slitsom prosess i seg selv. Kroppen skal gå fra å jobbe for fullt med å skape et barn til å komme tilbake til normalen. Dette tar tid og er krevende.

I tillegg kommer behovene til den nyfødte og eventuelt resten av familien. Er man uheldig, sliter den nyfødte med søvnen. Kanskje barnet har kolikk eller bare er veldig urolig. Konsekvensen er uansett at mor ikke får nok hvile, noe som kan bremse melkeproduksjonen.

Det er derfor svært viktig at å prioritere mors søvn og hvile. Du er ikke egoistisk om du velger å la noen andre passe barnet en stund så du får hvile noen timer. Snarere tvert imot, du vil kunne gi barnet ditt mer omsorg og flere fordeler.

Tips 2. Senk stressnivå ditt

Litt stress er sunt, men for mye stress kan fort bli skadelig. En stresset kropp vil rette alle sin energi inn mot de viktigste kroppsfunksjonene. Resultatet er at amming, helse og annet kan bli rammet.

Husk at vi mødre stiller vanligvis høyest krav til oss selv. Det er lov å ikke være helt perfekt. Det er lov å ha det litt rotete og det er lov å la skittentøykurven få en haug på seg. Det som du ser som er stort problem, er noe andre ikke legger merke til. Senk skuldrene og slapp av.

Tips 3. Få ro rundt måltidene

Matro er viktig også for den lille, spesielt etter hvert som spebarnet blir mer oppmerksom på det som skjer rundt seg. Da vil barnet bli mer opptatt av å følge med på ting rundt seg enn å ta ordentlig tak i brystvorten og suge hardt. Uten en slik effektiv sugeeffekt, vil melkeproduksjonen svekkes.

Tips 4. La barnet få ”jobbe” for maten

Barnets sugebevegelser bidrar til å stimulere melkeproduksjonen. Derfor er det viktig at barnet får godt tak i brystvorten. Så det er viktig at barnet er sulten når du legger han/hun til brystet. Et sultent spebarn vil suge hardt, noe som stimulerer brystmelkproduksjonen.

I perioder, kalt økedøgn, må barnet legges til brystet svært ofte. Dette fordi barnet vokser og trenger mer mat i perioden. Det kan også være lurt å legge barnet til oftere i en periode hvor du føler du har litt for lite mat. Hvis barnet er villig til å suge kan dette hjelpe å få opp produksjonen.

Tips 5. Brystmassasje

Det er ikke bare babyen som kan stimulere brystmelk produksjonen. Du kan også selv massere brystet ditt eller få en partner til å gjøre dette. Masser med jevne, sirkelbevegelser. Ikke så hardt at det gjør vondt, men ikke for lett heller. Å bruke en brystpumpe, enten elektrisk eller manuell, kan også hjelpe å få opp produksjonen.

Tips 6. Urte te og urter generelt

Det finnes flere te-blandinger som er laget spesielt for å hjelpe kroppen å produsere mer melk. Noen mødre synes dette er svært effektivt, mens andre merker ingen forskjell. Det er flere forskjellige blandinger å velge mellom, derfor kan det være lurt å prøve noen forskjellige blandinger før du gir opp.

Konklusjon

En kvinnes kropp er laget for å produsere brystmelk, derfor kan de fleste klare å amme så lenge de og den lille ønsker. Samtidig er det viktig å anerkjenne at ting ikke alltid går som man skulle ønske. Noen kvinner sliter med å få i gang en melkeproduksjon, uten at man kan finne en klar grunn til dette. Noen spebarn vil ikke ta puppen på en god måte.

Det er derfor ingen nederlag å stoppe å amme eller ikke komme i gang med ammingen. Viktigst er å fokusere på å få en god spebarnstid, uten å la stresset ta over.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *