Er Datteren Min Klar til å Begynne Med Sminke?

Er Datteren Min Klar til å Begynne Med Sminke?

Som foreldre til en ung datter virker det sikkert rart og uvanlig å tenke på at barnet ditt har lyst til å begynne med sminke. De fleste holder forskjellige meninger om dette temaet. Noen syns at det overhodet ikke skal være lov å la sin datter bruke sminke før hun er 16, og noen mener at det går fint når de er så ung som 10 år. Disse meningene kan være avhengige av hvordan foresatte ble selv oppdratt eller den ubehagelige tanken de har (eller ikke har) av at datteren vokser for fort. 

Hvis du føler at datteren din er for ung for å bruke det pudderet som ligger i sminkeveska så er det best at du ikke kjører på med streng oppdragelse og si at hun ikke får lov til å røre noen slags sminke. Dette kan ende opp med at hun går bak ryggen din og sminker seg. For å unngå dette så er det lurt å ta punktene nevnt her i betraktning. Når er datteren min klar til å begynne med sminke?

Modenhet og selvfølelse

Modenhet og selvfølelse er lurt å ta med i betraktning når man lurer på om barnet er klar til å begynne med å eksperimentere med sminke. Den sentrale rollen som befinner seg mellom 8 og 14 års alderen er hvor jenter oppdager hvem de er og lærer seg om hvordan man føler seg komfortabel med seg selv. For å bygge opp selvtillit så lærer de å akseptere sine ufullkommenheter. Å ha en tendens til å gjemme disse ufullkommenheter under sminke kan forhindre prosessen hvor de lærer å kjenne seg selv. Det er viktig for barnet å ha god selvfølelse og selvtillit før hun begynner med sminke.

En av mange indikasjoner på at datteren din er moden og ansvarlig nok til å begynne med sminke er å se om hun klarer å opprettholde god hygiene, som for eksempel, å vaske ansiktet jevnlig uten å må bli bedt om det. 

Balansere

Det er lurt å la barnet eksperimentere med sminke skriver Paquin, en med mastergrad i ungdomsutviklig og sertifisert “family coach”. Et scenario spill hun har nevnt begynner med å spørre barnet flere spørsmål om varierende sminkelooks for forskjellige arrangementer. Hva hadde du gjort hvis du dro til en bursdagsfest? Hva med en helt vanlig skoledag? Bla gjennom forskjellige skjønnhetsmagasiner og be hun fortelle deg hva hun liker (og hvorfor). Dette kan gjøre det klart for henne at det er viktig med balanse. Du kan også få frem at “Less is best”, altså at mindre er bedre når det kommer til sminke. Å vise henne enkle men fine hverdagslige sminkelooks kan hjelpe vise den viktige balansen man på holde.

Hva slags sminke er best for unge nybegynnere?

Noni Smith, direktør for L’Oreal Makeup, sier at en basic makeup kit for unge inneholder et underlag, concealer, mascara, naturlig fargede øyenskyggepalett og lipglosser. 

Underlag

Ifølge hudleger så er det er viktig at man påfører solbeskyttende produkter hver dag. Med det i tankene, så er det lurt å bruke en lett dekkevne dagkrem som inneholder SPF. Disse gir vanligvis en ganske naturlig look samtidig som den dekker urenheter og beskytter mot UV stråler. Dette kan være underlaget til sminkelooken.

Concealer

For noen unge sminke brukere så er concealer nok. Hvis hun har bare lyst til å dekke noen få urenheter så holder det med en god concealer. Man må teste seg frem og se hvilken farge passer hudtonen best.

Mascara

De fleste som er ny til sminkeprodukter begynner med mascara. De er for å definere øyevippene og det er flere forskjellige typer som man kan undersøke. Man kan finne mascara i fleste hudpleiebutikker og sminkebutikker som Vita, Body Shop, og Kicks. 

Øyenskyggepalett

Det er lurt å begynne med et øyenskyggepalett som inneholder naturlige farger. Det hjelpe med å gi den naturlige sminkelooken et “kick”. Hvis hun er lei av fargene, så kan hun begynne med andre eksperimentelle farger. 

Lipgloss

Lipgloss er brukt ofte for å få litt farge på leppene uten at det virker for mye. Oljene i lipgloss får leppene til å virke skinnende. Fint og enkelt å påføre. 

Hvor viktig er det å fjerne sminken?

Man burde aldri sove med sminke på. Dette gjelder alle som bruker sminke, men spesielt unge nybegynnere. Ansvaret for å opprettholde god hygiene er viktig når det gjelder å fjerne sminke. Sminken blokkerer porene “og gir økt forekomst av akne, hudormer, større porer, mindre glød, tørr hud og raskere aldring”, ifølge Rolah Ø. Rønning, jobber i BeWell klinikken som kosmetisk lege og forfatter av boken “Frisk Hud”. 

Bildet er hentet fra Images Pixels 

Hva kan man bruke som sminkefjerner?

Man bør gå for en god rens med et oljebasert produkt istedenfor ansiktsservietter. Disse kan ikke fjerne alt, og man ender opp med å gni inn alle bakteriene inn i porene. Etter å ha brukt et rensemiddel som sminkefjerner, så kan man gå for et serum, og deretter fuktighetskrem.  Hvilken type sminkefjerner-produkter som fungerer best for din hudtype kan du se under.

Fet hud 

Tørr hud

 • Cerave Hydrating Cleanser 236 ml – Denne er anbefalt av mange hudleger og er ganske populær rundt verden. Den er duftfri og “non-comedogenic” (skal forhindre tetting av porene). 
 • Soy Makeup Removing Face Wash 150ml – Denne gellen inneholder blant annet agurkekstrakt og aminosyre-rike soy proteiner. Disse ingrediensene hjelper til med å opprettholde hudens elastisitet og er beroligende. 

Normal/kombinert hud 

 • HYDRA VÉGÉTAL – Rensegelé – Fuktighetstilførende, normal hud, 390 ml – Gellen fra Yves Rocher fjerner urenheter og sminke, samtidig som den gjør huden glatt og myk. Planten hornstråle er kjent for å inneholde et ekstrakt som aktiverer fuktighetstilførselen. Dette  hjelper huden forbli fuktighetsrik lenge.
 • PURITO From Green Cleansing Oil 200ml – Denne oljerensen inneholder en blanding av forskjellige oljer fra ingredienser som oliven, solsikkefrø, jojoba, mandler og druekjerner. Purito fjerner tung sminke og produktrester. Passer til sensitiv hud. Anbefalt av hudspesialist Hyram (skincarebyhyram).

Finn din hudtype

Fuktighet og hydrasjon er viktig når det kommer til fin hud. Noen sliter med at kroppen ikke jobber helt riktig for å opprettholde fuktighetsbalansen. Når man har tørr hud så kan man slite med flassing, rynker, kløing og mørke flekker. Hvis man vet hva slags hudtype man har så er det lettere å finne produkter som kan hjelpe. Dette er en metode man kan gjøre for å teste hva slags hudtype man har:

 • Rens huden – Bruk helst en cleanser fra merket Simple. De er både rimelige og skånsomme for huden. Produktene kan man finne i butikker som Vita, Normal og apoteker her i Norge. 
 • Vent 1 time – Ikke bruk noen produkter. La huden hvile. 
 • Undersøk huden – Stå nærme fremfor et speil og se nøye på huden.
  • Fet hud – Huden har en blank overflate. Porene er store.
  • Tørr hud – Huden føles stram og har en jevn overflate. Porene er små.
  • Kombinasjonshud – Noen steder på huden er ganske blanke, og andre føles stram.
  • Normal hud – Huden er ikke blank og heller ikke stram. 

Potensielle sminkefarer for tenåringer

Noen hudirritasjoner som kan oppstå ved sminkebruk hos unge jenter er:

 • Utslett → Særlig blant tenåringer som sliter med hudproblemer fra før av.
 • Allergi mot dufter
 • Elveblest
 • Hudormer → Hvis produktet ikke er non-komedogen.
 • Follikulitt → Hårsekkbetennelse

Det er viktig å få med seg at ord som “pure” (ren) og “natural” stemplet på forskjellige produkter holder lite vitenskapelig betydning. Disse er markedsføringsjargoner. Et begrep som er regulert er “organisk”, da dette betyr at produktet er produsert i forhold til viktige kriterier. 

Allergitesting

Testing for allergi kan bevise at det befinner seg krenkende stoff i en kosmetisk blanding. Hvis du er bekymret for at datteren din kan være allergisk mot kosmetiske produkter så kan du teste det. Den beste måten er å unngå produktet i minst to uker. Hvis irritasjonen viser seg til å forsvinne i løpet av de to ukene så er det vanligvis produktet hun er allergisk mot. 

Informasjon om sminkefarer og allergitesting er hentet fra: Allergic Reactions to Makeup Among Teens

Siste tanker

Det er viktig å kommunisere med datteren din og vite hvorfor hun har lyst til å begynne med sminke. Som forelder kan du si ifra hvis det hender seg at du ikke vil at hun skal bruke sminke, og du kan komme på med gode grunner. Dette kan overbevise henne om å vente noen år til. Hvis du ser at hun har utrolig lyst og viser stor interesse for å bruke sminke så kan dere snakke om det sammen. Da må du ikke bli overrasket hvis du sier nei og du finner ut at hun har skjult sminke i skoleryggsekken. 

Etter en dag med sminke så må hun huske å bruke de rette sminkefjerneproduktene som tilpasser hennes hudtype. Hvis ikke så kan dette lede til flere hudirritasjoner. 

Hvis det oppstår irritasjoner som utslett og hudormer så er det lurt å ikke bruke produktet.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *